item4
CelticfireBF03414
m4
SCOTTISH  & IRISH FOLK MUSIC

När vi för första gången var i Skottland (för länge, länge sen), träffade vi en skotte på en pub, som berättade en historia för oss.

Historien gick så här: Ett engelskt regemente var på marsch i högländerna, då en skotte i kilt plötsligt stod uppe på en kulle ovanför vägen och började skrika förolämpningar mot dem. Översten skickade då iväg grupp efter grupp, hela tiden i stigande antal, för att näpsa den oförskämde skotten, men ingen av de engelska soldaterna kom tillbaka. Till slut var det bara översten kvar på vägen, då en svårt sårad engelsk soldat kommer krypande nerför kullen och säger ”Det var ett bakhåll, där fanns två skottar!”

Detta imponerade lite på oss och när vi sedan fick lära oss mera om den skotska historien, klanerna, William Wallace (Braveheart) och Bonnie Prince Charlie och dessutom fick höra de irländska varianterna, så förstod vi vilken glöd som fanns inbakad i de keltiska traditionerna.

Vårt program ”Celtic Fire” är tänkt att visa denna glöd, som den uttrycks i den skotska och irländska musiktraditionen och i programmet har vi samlat en mängd sånger om upprorsmakare, tiggare, sjömän och fala kvinnor, tillsammans med instrumentala stycken med virvlande jiggar och reelar. Naturligtvis kryddade med sånger om ”livets vatten” – Whisky!

Celtic Fire!

Anders, Mårten och Bo har alla jobbat länge med att spela denna typ av musik och i gruppen ”The Corbies”, där alla varit medlemmar, har de spelat in fem skivor.

Andra stora höjdpunkter har varit när vi, tillsammans med dansare i den större showen Celtic Fire Show, uppträtt på stora scener som Borgholms Slottsruin, Dalhalla, Kungsträdgården och Skansen i Stockholm samt TV och Radio.

I trion ”Dreams of Drams”, har vi ett mer lätthanterligt och kompakt format, men fortfarande med samma keltiska glöd som inspirerat oss i över fyrtio år.

Selected